sport

FCSB – Rapid acum 20 de ani: Gigi Becali suferă în tribune, Răzvan Lucescu își sărută secundul iar Mihai Stoica ascunde inima de ultras în costum și pantofi de lac pe Ghencea! Imaginile de colecție ale unui derby dintr-o altă viață!

FCSB – Rapid acum 20 de ani: Gigi Becali suferă în tribune, Răzvan Lucescu își sărută secundul iar Mihai Stoica ascunde inima de ultras în costum și pantofi de lac pe Ghencea! Imaginile de colecție ale unui derby dintr-o altă viață!
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

„După douăzeci de ani” e un celebru roman de Alexandre Dumas, iar „Acum 20 de ani” e rubrica ProSport unde retrăim în fiecare vineri poveștile în imagini ale fotbalului românesc. Iar cei mai tineri descoperă cum arăta viața pe stadioanele noastre, prin personajele celui mai iubit sport.

Week-end-ul acesta avem FCSB – Rapid în Superliga: derby bucureștean, cu Gigi Becali versus Dan Șucu, lotul campioanei la zi în fața numeroaselor investiții importante din Giulești. Orgolii de galerii, Mihai Stoica și Marius Șumudică, tineri fotbaliști de calitate și stranieri de top.

Dar cum arăta acest duel fierbinte acum 20 de ani? Iată imaginile de colecție care te vor face să crezi că derby-ul s-a jucat într-o altă viață!

FCSB – Rapid acum 20 de ani

FCSB – Rapid jucat acum fix 20 de ani înseamnă două partide din 2004. Prima dintre ele, în etapa 17 din sezonul 2003/2004, un 3-3 nebun pe vechiul Ghencea. Este ediția de campionat cu Dinamo triumfătoare, Steaua București, denumirea vremii, la șase puncte în spate pe locul doi, iar Rapidul, pe trei, la nouă puncte.

Tot în 2004, contând pentru sezonul 2004/2005, un Rapid – Steaua 2-1 în Giulești. Etapa a doua. Campionat câștigat de roș-albaștri la un punct în fața lui Dinamo. Rapidul a închis podiumul, la șase puncte distanță de Steaua.

Ei bine, din aceste două meciuri am ales câteva secvențe senzaționale! Ești gata pentru călătoria în timp?

Tatăl lui Ianis Stoica și un Dan Petrescu desfigurat de bucurie după un egal

Începem, firește, cu Steaua – Rapid 3-3 din 21 martie 2004. Duelul antrenorilor? Victor Pițurcă versus… Dan Petrescu! Iată dovada, cu „Bursucul” desfigurat de fericire, împreună cu Cezar Zamfir pe fundal, după ce giuleștenii au smuls remiza revenind de trei ori în joc:

A fost 3-2 deja la pauză, cu roș-albaștrii conducând 1-0, 2-1 și 3-1. Marcatorii lor: Florentin Dumitru, Laurențiu Diniță, Dorinel Munteanu. Pentru Rapid: George Galamaz, Nourredine Ziyati și Daniel Niculae.

Ceilalți protagoniști din teren? Pentru Steaua: regretatul Martin Tudor, Falemi, Mutică, Pompiliu Stoica (foto sus), Rădoi, Aliuță, Dică, Neaga, Boștină, Pădureț, Pitu.

Și când te gândești că Ianis Stoica, fiul lui Pompiliu, e azi titular apreciat în naționala de tineret a României, calificată la EURO U21 cu golurile lui!

Vasile Maftei, de la păr de rocker la atitudine de rapper 🙂

Pentru giuleșteni, dincolo de marcatori, au jucat: Dolha, Maftei, Perjă, Bădoi, Cristian Irimia, Ilyes, Vali Negru, Godfroid, Ionuț Stancu, Măldărășanu, Victoraș Iacob. Atacantul avea să ajungă peste doar un an în Ghencea și să fie parte din echipa UEFAntastică, semifinalistă în competiția continentală!

Dar să ne oprim la un duel în care chipurile eroilor ne arată cât de bătrâni am ajuns. Iată ce adolescent în sprint părea Laurențiu Diniță (deși avea totuși 29 de ani!) și ce fotbalist cu păr nărăvaș proteja mingea, Vasile Maftei:

Cine nu crede că transformarea e uriașă se poate convinge cu Maftei de azi, surprins în Giulești alături de președintele clubului vișiniu, Viorel Moldovan:

Mihai Stoica, aproape de peluză, dar în moda vremii…

Acum 20 de ani, pe Ghencea, la Steaua – Rapid, Mihai Stoica părea să deghizeze inima lui de ultras într-un costum cuminte, negru, completat cu pantofi de lac și cravată. Meme saluta peluza fierbinte roș-albastră, îmbrățișat de o tinerețe în toate care azi ne face nu doar nostalgici, ci și parcă… nervoși!

Am spus, antrenorul Stelei era Victor Pițurcă, nu prezentăm imagini cu el tocmai pentru că arată și azi fix ca acum 20 de ani, iar asta ne-ar enerva și mai mult 🙂 Continuăm însă cu două personaje la care sigur nu vă gândiți.

Leo Strizu, pe atunci în staff-ul lui Piți, se pregătea să arate schimbările la Steaua. Peste ani a devenit chiar antrenor principal al echipei. Iar al patrulea oficial la derby-ul din 2004… Silviu Bogdan! Astăzi, managerul departamentului de scouting la Unviersitatea Craiova:

Euforia din Giulești

Trecem la al doilea duel din 2004, un Rapid – Steaua 2-1 în Giulești, după cum vă spuneam. Între timp, s-au schimbat ambii antrenori! Răzvan Lucescu ajunge la clubul lui George Copos, iar Walter Zenga, la cel patronat de Gigi Becali.

Nume noi la gazde, față de confruntarea ilustrată anterior: Marius Constantin, Artavazd Karamyan, Sabin Ilie, Burdujan, Nae Constantin. La Steaua apar, în plus: Hamutovskyi, Ghionea, Petre Marin, Ogăraru, Andrei Cristea. Duel între „noutăți”, cu George Ogăraru în picioare, cel care azi lucrează la clubul condus de Armată, iar atunci juca pentru echipa condusă de Gigi Becali:

Eroul partidei a fost însă Sabin Ilie. Goluri în minutele 17 și 25, reușita lui Dică a fixat scorul final încă din minutul 34, iar asta deși Marius Constantin a fost eliminat de la giuleșteni în minutul 46! Rapidul a rezistat eroic, de aici și explozia de fericire din final:

„Sărutul” lui Răzvan Lucescu pentru Marian Rada, Gigi Becali uluit și mustața lui Dinu Gheorghe

Nu doar pe banca Rapidului s-a trăit așa fluierul de final. În tribune, antrenorul Răzvan Lucescu a sărbătorit cu secundul său, Marian Rada, în inima tumultuoasă a suporterilor. Printr-un „sărut” care spune cât de mare a fost eliberarea acestui 2-1 cu rivalii:

În 2004, Gigi Becali era o prezență destul de obișnuită în tribune la meciurile echipei sale. A fost și în Giulești la acest derby, uluit parcă de rezultat în secvența de mai jos. Și escortat de conducătorul de atunci al gazdelor, astăzi colaborator ProSport Live, Dinu Gheorghe. Cu o mustață și mai spectaculoasă acum 20 de ani!

Acum 20 de ani: nostalgie și zâmbete

ProSport a lansat rubrica „Acum 20 de ani” unde, în fiecare vineri, descoperi printr-o provocare spectaculoasă personajele fotbalului românesc de azi în ipostaze surprinse acum două decenii și poate greu de imaginat în prezent!

Mai tineri, cu mai puține sau mai multe kilograme, în hainele epocii și deseori în posturi fotbalistice diferite față de acum, eroii fotbalului nostru din arhiva Sportpictures și poveștile lor dezvăluite de ProSport compun o perspectivă savuroasă.

Aici vei găsi pozele care nu sunt pe instagram sau tik-tok și care fie îți vor trezi nostalgia, fie îți vor oferi, în premieră, pentru cei mai tineri, șansa de-a înțelege fotbalul românesc fără… photoshop! Jucători, conducători, arbitri, președinți și suporteri!

Descoperă aici celelalte episoade ale rubricii „Acum 20 de ani”:

Episodul 1
Episodul 2

The post FCSB – Rapid acum 20 de ani: Gigi Becali suferă în tribune, Răzvan Lucescu își sărută secundul iar Mihai Stoica ascunde inima de ultras în costum și pantofi de lac pe Ghencea! Imaginile de colecție ale unui derby dintr-o altă viață! appeared first on Prosport.

Sursa: Prosport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top