sport

În ciuda contextului dezastruos, româncele speră să străpungă ulița cehă (P)

În ciuda contextului dezastruos, româncele speră să străpungă ulița cehă (P)
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Parcă niciodată în ultimii 30 de ani, echipa națională de handbal feminin nu s-a aflat într-o situație atât de delicată înaintea unui turneu final.

Selecționerul Florentin Pera are o misiune extrem de ingrată, iar toate semnele de dinaintea competiției nu pot decât să îngrijoreze. România le-a pierdut încă de anul trecut pe Cristina Neagu și pe Crina Pintea, retrase de la echipa națională, iar în 2024, Nicoleta Dincă și Eliza Buceschi, chiar în septembrie, au anunțat de asemenea că nu vor mai juca sub tricolor.

Buceschi ignorată, Laslo prea ușor îndepărtată

Jucătoare cheie, Buceschi nu s-a ferit să motiveze decizia prin lipsa de interes a oficialilor Federației, care nu i-au dat nici măcar un telefon pe perioada în care a fost accidentată. De parcă n-ar fi fost de ajuns, din senin a izbucnit și conflictul dintre Cristina Laslo și selecționerul Pera. Scandalul a început la Gloria Bistrița, echipa de club a Cristinei și a ajuns la națională, acolo unde cea care era desemnată a fi căpitanul unui grup în reconstrucție, și-a anunțat retragerea temporară.

Astfel, într-un singur an, România a pierdut 5 jucătoare exponențiale! Aproape o echipă întreagă!

Este mult și pentru o super-putere, gen Norvegia sau Danemarca, dar enorm pentru România, care are și dezavantajul unei competiții interne, doldora de handbaliste străine de valoare, care practic nu dau șanse autohtonelor de a prinde minute și jocuri în Liga Florilor. În aceste condiții, Federația și selecționerul au misiunea de a reclădi o echipă, mizând pe multe handbaliste tinere, talentate, dar lipsite de experiență.

Obiectivele pentru European sunt modeste: depășirea fazei grupelor și o clasare în primele 12, în condițiile în care, în ultimele ediții, speram măcar la semifinale. Toată lumea vorbește de o reconstrucție forțată, de o încercare de a crea un grup unit, care să compenseze lipsa unor valori individuale.

Carne de tun pentru super-puterile mondiale

Ultimele meciuri de pregătire au sporit și mai mult îngrijorarea. Prezentă la Golden League, România a pierdut la diferențe de peste 10 goluri cu Olanda, Danemarca și Norvegia, încasând peste 35 de goluri în fiecare meci! Posibil ca și Federația să fi luat o decizie neinspirată, trimițând o națională care abia se încheagă, drept carne de tun în fața a trei super-puteri mondiale, dar nici rezultatele de la trofeul Carpați nu au fost încurajatoare. Fetele noastre au pierdut și cu Brazilia, și cu Elveția, două formații teoretic de valoare apropiată selecționatei noastre.

În acest context dezastruos, România debutează la Euro 2024 împotriva Cehiei. Stăm bine la palmaresul direct, dar cehoaicele un ascendent moral serios împotriva noastră, după ce ne-au eliminat în optimi la Mondialul din 2017. A fost 28-27 pentru Cehia, după ce adversarele au marcat golul victoriei în ultima secundă a meciului!

Atuurile României

Să încheiem însă și într-o notă de optimism.

Avem câteva jucătoare interesante: interul rapidist Ștefania Stoica (21 de ani), Alisia Boiciuc (19 ani), centrul de la Corona Brașov pe care se sprijină atacul nostru (9 goluri în meciul cu Olanda), Alicia Gogârlă (21 de ani), o stângace redutabilă. Și nu în ultimul rând Lorena Ostase, cea care evoluează puțin la echipa de club, dar care dă mereu randament sub tricolor.

Avem un culoar favorabil, beneficiind de o grupă de valori echilibrate, cu Cehia, Serbia și Muntenegru, o grupă pe care altă dată am fi abordat-o fără probleme.

Programul României la Euro 2024:

Debrecen: România – Cehia, 29 noiembrie, ora 19.00

Debrecen: Muntenegru – România, 1 decembrie, ora 19.00

Debrecen: Serbia – România, 3 decembrie, ora 19.00

Primele două locuri din grupă avansează în grupa principală.

Lotul României:

portari: Bianca Curmenţ (CSM Corona Braşov), Diana Ciucă (CS Rapid Bucureşti), Daciana Hosu (CSM Bucureşti);

extreme dreapta: Oana Borş (HC Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud);

interi dreapta: Daria Bucur (SCM Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);

centri: Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (HC Dunărea Brăila), Alisia Boiciuc (CSM Corona Braşov);

interi stânga: Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), Ştefania Stoica (CS Rapid Bucureşti);

extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti), Corina Lupei (HC Dunărea Brăila);

pivoţi: Lorena Ostase (CS Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (HC Dunărea Brăila), Ştefania Jipa (SCM Gloria Buzău).

Pe www.stanleybet.ro și în agenții, România are cotă 1,81 la peste 26,5 goluri marcate.

Un alt pont interesant: total goluri peste 55,5 / cotă 1,88.

Articolul În ciuda contextului dezastruos, româncele speră să străpungă ulița cehă (P) apare prima dată în Playsport.

Playsport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top