sport

LIVETEXT România – Olanda, în „optimile” Euro 2024. „Generația de suflet” luptă pentru calificarea în „sferturi”

LIVETEXT România – Olanda, în „optimile” Euro 2024. „Generația de suflet” luptă pentru calificarea în „sferturi”
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

România întâlnește Olanda, marți, 2 iulie, de la ora 19.00, în „optimile” Euro 2024. „Tricolorii” luptă, la München, pentru calificarea în „sferturile” turneului final. Meciul va fi transmis în direct de Pro TV și poate fi urmărit în format livetext pe www.libertatea.ro.

Selecționata pregătită de Edward Iordănescu a terminat grupa E pe primul loc, cu 4 puncte (3-0 cu Ucraina, 0-2 cu Belgia, 1-1 cu Slovacia).

Olanda, antrenată de Ronald Koeman, a terminat grupa D pe locul 3, tot cu 4 puncte, după Austria și Franța. 2-1 cu Polonia, 0-0 cu Franța și 2-3 cu Austria au fost rezultatele „Portocalei Mecanice”.

Naționala României a mai trecut de grupele Campionatului European o singură dată, în 2000, când competiția reunea doar 16 echipe, Atunci, naționala condusă de Gică Hagi a ajuns în sferturile de finală (0-2 cu Italia).
Olanda a fost campioană europeană în 1988, când generația lui Van Basten, Gullit și Rijkaard a cucerit titlul continental suprem tot în Germania, pe Olympiastadion din München, 2-0 în finala cu Rusia.

Ce schimbă Edi Iordănescu

Selecționerul Edward Iordănescu pregătește trei schimbări în formula de start a „generației de suflet”. Una, intrarea lui Deian Sorescu pe postul de fundaș stânga, este forțată de suspendare lui Nicușor Bancu.

Florinel Coman și Ianis Hagi au jucat foarte bine în meciul cu Slovacia, care a adus calificarea în „optimi”. Fiul „Regelui” a fost chiar eroul meciului, scoțând penalty-ul din care a egalat Răzvan Marin.

Totuși, cei doi ar urma să fie înlocuiți în formula de start, fiind vizată creșterea vitezei acțiunilor pe flancuri. În locul lor ar urma să intre Valentin Mihăilă și Dennis Man, refăcându-se astfel linia ofensivă din meciul contra Belgiei (0-2).

Echipa probabilă: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – R. Marin, M. Marin, Stanciu – Man, Drăguș, Mihăilă.

Duminică, Edward Iordănescu și staff-ul său au mers la Liturghie, la biserica românească din Würzburg.

Palmares direct dezastruos: 14 meciuri, o singură victorie

De 14 ori a jucat România contra Olandei, iar bilanțul este dezastruos: o singură victorie, 3 egaluri și 10 înfrângeri.

Singura victorie a fost obținută acum 17 ani (1-0), la Constanța, gol Dorin Goian, pe un teren impracticabil, când „tricolorii” s-au calificat la Euro 2008.

Dorin Goian, în România – Olanda 1-0, octombrie 2007. Foto: Hepta

Cele mai categorice înfrângeri ale „tricolorilor” au fost în primul meci direct, în 1924 (0-6. în turneul olimpic de la Paris), şi acum 11 ani (0-4 în deplasare, preliminariile CM 2014).

Ultimul meci s-a jucat pe 14 noiembrie 2017, un amical încheiat 0-3.

Olanda este favorită clară pentru casele de pariuri. Batavii au o cotă de 1,40-1,45/1 la victorie, în timp ce tricolorii pot aduce de 8,5 ori banii câștigați în cazul unei victorii. Egalul are o cotă între 4,2 și 4,5.

„Rețeta succesului”

Delegația naționalei pleacă pe 1 iulie din Würzburg, cu o zi înainte meci. Deplasarea se face tot cu trenul și cazarea e tot la INFINITY Hotel, cel mai mare din sudul Germaniei 

Pe Allianz Arena din München „tricolorii” își vor păstra vestiarul de la meciul de debut din grupa E, 3-0 cu Ucraina.

Vezi programul complet al meciurilor şi rezultate de la Euro 2024!

Cine arbitrează

Germanul Felix Zwayer (43 de ani) va arbitra meciul România – Olanda, din optimile de finală Euro 2024; și la meciul cu Slovacia, care a consfințit calificarea „tricolorilor” în faza următoare, a oficiat un neamț, Daniel Siebert, care a acordat un penalty pentru naționala noastră. La acel joc, Zwayer a fost rezervă.

„Centralul” din Berlin, broker imobiliar, a mai condus două partide de la acest turneu final, Italia – Albania 2-1 și Turcia – Portugalia 0-3.

Zwayer a arbitrat România în 2018, într-un meci din Liga Națiunilor, când „tricolorii” se impuneau în Muntenegru (1-0). Olandezii au pierdut ambele meciuri cu el la centru (2-3 și 1-2 cu Franța, în 2016 și în 2023).

În 2023, Zwayer a arbitrat finala Ligii Națiunilor dintre Croația și Spania, 0-0, 4-5 după lovituri de departajare.

„Cavalerul” neamț a fost implicat, în 2005, într-un scandal de trucare de meciuri pentru pariuri.

„Zidul galben” contra „Zidul oranj”

România se află pe locul 5 în topul naționalelor susținute de fani în faza grupelor de la Euro 2024, potrivit unui clasament întocmit de presa din țara gazdă a competiției.

Naționala tricoloră fost încurajată din tribune de peste 92.000 de suporteri în cele trei meciuri din grupa E. 80.000 de fani au încurajat „lalelele” la turneul final.

UEFA a oferit doar 7.000 de bilete pentru fanii români la meciul cu Olanda, FRF a cerut suplimentarea, dar a fost refuzată.

Chiar și așa, sunt așteptați în jur de 15.000-20.000 de români la arenă. „Românii sunt descurcăreți, vor face rost de bilete”, a declarat, la DigiSport, Marius Niculae, manager sportiv al loturilor naţionale de tineret şi juniori. 

Prețurile oficiale sunt 50 de euro (peluze), Categoria 3 – 85 de euro Categoria 2 – 175 de euro Categoria 1 – 250 de euro, însă pe piața neagră bilete se vând și cu prețuri de 15 ori mai mari.

Sursa: Stiri Sport – Ultimele Stiri Sportive | Libertatea Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top