sport

Steaua și restul lumii! Cum arată topul final pentru istorie al celor mai tari succese românești în Europa în urma deciziei suporterilor! A votat un stadion în peste o lună de povești și dezvăluiri în exclusivitate!

Steaua și restul lumii! Cum arată topul final pentru istorie al celor mai tari succese românești în Europa în urma deciziei suporterilor! A votat un stadion în peste o lună de povești și dezvăluiri în exclusivitate!
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Campania ProSport dedicată celor mai tari succese românești în Europa după 1990 a ajuns la final. Din 21 august până azi, am trăit retrăit sau am descoperit împreună poveștile marilor bucurii produse de cluburile noastre în competițiile continentale din ultimele decenii. Interviuri, mărturii și dezvăluiri din partea protagoniștilor, cronici de colecție, toate au fost puse în lumină de jurnaliștii Gabriel Berceanu și Cătălin Mureșanu în cadrul acestui proiect special.

Per total, 26.042 de voturi exprimate pe durata campaniei în diferite provocări care au culminat cu marea finală în care s-au duelat, în receptarea publicului, top 13 meciuri de colecție ale echipelor românești. Practic, un stadion a votat topul final pentru istorie!

Topul pentru istorie din totalul de 341 succese europene 

Din 1 ianuarie 1990 până la startul actualului sezon avem un total de 341 de succese românești în cupele europene (Liga Campionilor, Cupa UEFA – Europa League, Cupa Cupelor, Cupa UEFA Intertoto, Conference League), acestea însemnând în demersul nostru:

victorie, indiferent de tur sau retur ori de faza competiției
calificare după egal în retur (prin avantajul golurilor marcate în deplasare) sau după prelungiri / penalty-uri

Fiecare club sau categorie de cluburi a fost reprezentat în marea finală cu următorul număr de partide, funcție de contribuția clubului la totalul succeselor românești în cupele europene:

4 meciuri – Steaua-FCSB (104 succese) – Descoperă AICI nominalizările!

2 meciuri – CFR Cluj (43 succese) – Descoperă AICI nominalizările!

2 meciuri – Dinamo (36 succese) – Descoperă AICI nominalizările!

2 meciuri – Rapid (35 succese) – Descoperă AICI nominalizările!

2 meciuri din categoria echipelor cu 7-15 succese europene. Este vorba de Astra Giurgiu (15), Gloria Bistrița (14), Farul Constanța (12), Ceahlăul Piatra Neamț (11), Progresul-FC Național (10), Petrolul Ploiești (8), Universitatea Craiova (7), FC Vaslui (7). Descoperă AICI nominalizările!

1 meci din din categoria cluburilor cu 1-6 succese. Aici regăsim Oțelul Galați (6), FCU Craiova (5), Poli Timișoara (5), Sepsi Sf. Gheorghe (4), Viitorul Constanța (3), FC Argeș (3), Pandurii Tg. Jiu (3), Gaz Metan Mediaș (3), FC Botoșani (2), FC Brașov (2), Unirea Urziceni (2), ASA Tg. Mureș (1). Descoperă AICI nominalizările!

Au fost 13 meciuri în marea finală, dominată de Steaua București

În faza preliminară a fost o cursă captivantă în opțiunile suporterilor pentru fiecare club sau categorie de cluburi în parte, iar aici poți descoperi cum au ales fanii, surprinzător sau nu, partidele favorite pentru marea finală:

Cum au ales suporterii pentru Steaua – FCSB
Cum au ales suporterii pentru CFR Cluj
Cum au ales suporterii pentru Dinamo
Cum au ales suporterii pentru Rapid
Cum au ales suporterii pentru celelalte cluburi – partea I și partea II

În marea finală au ajuns, așadar, 13 partide. Iată cum arată topul pentru istorie decis de fani, de la ultima poziție spre podium! Steaua București, denumirea vremii, ocupă locurile 1 și 2, dar se regăsește inclusiv pe locurile 6 și 7 cu meciuri de poveste!

Locul 13: West Ham – Astra Giurgiu 0-1 (EL 2016) – 0,37%

În 2016, tot West Ham pentru Astra Giurgiu, dublă manșă decisivă pentru calificarea în grupele Europa League. De data aceasta remiza din tur, 1-1, a fost la Giurgiu. Șansele păreau tot mai mici pentru Astra. Dar, la Londra, calificare senzațională, 1-0 pentru echipa lui Șumudică prin golul marcat de Filipe Teixeira în minutul 45!

Cu Lovin, Ioniță II, D. Niculae, Alibec, Seto și Geraldo pe teren, reprezentanta noastră a făcut un joc tactic perfect, cu toate că la West Ham apăruseră și alte nume grele față de anul trecut pentru Slaven Bilic: Michail Antonio, Kouyate, Reid, Calleri…

Locul 12: AS Roma – CFR Cluj 1-2 (grupe CHL 2008) – 1,98%

În doar trei ani, CFR Cluj a crescut admirabil. Iar în 2008, la primul ei meci din istorie în grupele Champions League, reușea o victorie care s-a fixat deja în palmaresul românesc al ultimelor decenii. Un 2-1 pe Stadio Olimpico în fața celor de la AS Roma! Cu italianul Trombetta pe bancă și o echipă în care apăreau acum Stăncioiu, Tony, Cadu, Dubarbier, Gabi Mureșan, Alvaro Pereira, Trică, Panin, Peralta…

Stoperul de poveste Christian Panucci a deschis scorul rapid pentru Roma (17), însă eroul oaspeților a fost argentinianul Culio, cu o „dublă” (27 și 49) care a zguduit Italia și Europa! Luciano Spalleti s-a văzut învins, la fel ca și Cicinho, John Arne Riise, De Rossi, Aquilani, Vucinic, Totti și Montella, starurile de nivel mondial ale gazdelor!

Locul 11: Poli Timișoara – Șahtior Donețk 0-0 și calificare (CHL 2009) – 3,51%

Peste aproape două decenii, alb-violeții impresionau din nou continentul. În turul 3 preliminar Champions League 2009/2010, echipa lui Ioan Ovidiu Sabău se duela cu Șahtior Donețk, în epoca de aur a ucrainenilor, cu Mircea Lucescu pe bancă. Misiunea părea de nerezolvat, Șahtior tocmai cucerise Cupa UEFA! Iar în echipă figurau Srna, Hubschmann, Fernandinho, Ilsinho, Jadson, Willian și Luiz Adriano!

A fost însă 2-2 la Donețk, cu Poli conducând în două rânduri prin reușitele lui Gigel Bucur (20 și 80) și pierzând victoria în minutul 86, gol al brazilianului Fernandinho care ulterior avea să scrie istorie la Manchester City! Returul a însemnat o partidă gândită excelent și închisă tactic de Sabău, cu portarul Pantilimon în mare formă, iar Cisovsky, Alexa, Bourceanu, Bonfim și frații Karamyan dându-și viața pe teren. S-a terminat 0-0, calificare pentru Poli cu goluri marcate în deplasare!

Locul 10: Viktoria Plzen – Petrolul Ploiești 1-4 (EL 2014) – 4,34%

Sezonul 2014/2015, în turul 3 Europa League, cu Răzvan Lucescu pe bancă, Petrolul remizează din oe teren propriu, 1-1. Adversar: Viktoria Plzen, echipa de top a Cehiei, antrenată de Dusan Uhrin jr. Cu Kolar, Pilar, Petrzela, Bakos, Tecl, Hubnik, Limbersky sau Prochazka, grup experimentat, valoros și favorit.

Returul de la Plzen a însemnat însă o lecție de fotbal predată de ploieșteni! S-a intrat la pauză deja cu 3-1 în favoarea Petrolului, goluri marcate de Filipe Teixeira, Adi Mutu și Pablo de Lucas, pentru ca a doua repriză să aducă și reușita lui Toto Tamuz pentru un neverosimil 4-1 în deplasare și o calificare de poveste! Viktoria Plzen nu mai pierduse de 269 de zile pe teren propriu!

Locul 9: Liberec – Dinamo 0-3 și calificare la penalty-uri (EL 2009) – 6,16%

Nu avea cum să lipsească din galeria sărbătorilor dinamoviste tocmai „minunea de la Liberec”. În 2009, turul play-off-ului pentru grupele Europa League, la București a fost un coșmar. Slovan Liberec din Cehia s-a impus cu 2-0 pe teren (scorul din minutul 84) și 3-0 decizie UEFA după ce fanii dinamoviști au întrerupt meciul în minutul 87. Pentru Dario Bonetii și trupa lui returul părea să fie doar un calvar obligatoriu. Dar…

Pe 27 august 2009, la Liberec, Andrei Cristea a deschis scorul încă din minutul 2 iar Marius Niculae a înscris în minutele 57 și 82, trimițând astfel confruntarea în prelungiri. A rămas 3-0 pentru Dinamo și s-a ajuns la penalty-uri. Acolo unde portarul Florin Matache a făcut „meciul vieții” iar minunea s-a produs! Calificare! Artizanii, pe lângă marcatori și goalkeeper: Molinero, Moți, Dr. Grigore, Zie Diabate, Zicu, Kone, Boștină, Ad. Cristea, Dănciulescu, Torje, Cl. Niculescu.

Locul 8: Manchester United – CFR Cluj 0-1 (grupe CHL 2012) – 6,55%

Manchester United era deja calificată în primăvara Champions League la ora meciului de pe teren propriu cu CFR Cluj, ultimul din grupe, dar asta nu știrbește cu absolut nimic performanța istorică a ardelenilor: 1-0 pe Old Trafford! Asta pentru că, dincolo de blazon, la englezi era pe bancă Sir Alex Ferguson, iar în teren: de Gea, Rooney, Giggs, Welbeck, „Chicharito Hernandez”, Scholes!

Locul 7: Steaua – Chelsea 1-0 (EL 2013) – 6,6%

După Ajax Amsterdam, în optimile de finală Europa League din 2013 a venit… Chelsea! Cu Rafa Benitez antrenor și fotbaliști de top mondial. Terry, Lampard, Hazard, Cech, Oscar, Mata, Fernando Torres, Ivanovic, Obi Mikel… Și totuși, la București, a fost 1-0 pentru Steaua! În turul confruntării, roș-albaștrii s-au impus prin golul din penalty al lui Raul Rusescu (minutul 34) și cu peste 50.000 de oameni alături pe Arena Națională!

Chiar dacă în retur a fost 1-3 și visul s-a frânt, asta deși Chiricheș egalase pentru 1-1 la pauză, marea victorie din tur trebuie valorificată la adevărata ei însemnătate. Șapte din jucătorii lui Chelsea de la București valorau, fiecare, la acel moment, peste 20 de milioane de euro! Cu Mata și Hazard undeva la 40 de milioane fiecare!

Locul 6: Steaua – Rapid 0-0 și calificare în semifinale (UEFA 2006) – 7,37%

Așa a fost să fie, să spunem. Steaua – Rapid în sferturile de finală ale Cupei UEFA 2005/2006. După 1-1 în Giulești, goluri Nicoliță (5) și Moldovan (50), returul s-a disputat pe Stadionul Național, cu 50.000 de români în tribune. Un duel captivant Cosmin Olăroriu vs Răzvan Lucescu, un 0-0 final care a dus roș-albaștrii în semifinalele competiției prin golul reușit în deplasare.

Meciul va rămâne fixat pentru totdeauna în istorie, cu atât mai mult cu cât marele succes a fost obținut, cum puțini își imaginau, tocmai în dauna unei rivale precum Rapid. Au jucat pentru Steaua în acel meci: Carlos, Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin, Oprița, Rădoi, Paraschiv, Nicoliță, Dică, An. Cristea, Neșu, Lovin, D. Bălan.

Locul 5: Dinamo – Everton 5-1 (UEFA 2005) – 10,18%

Campania 2005/2006 din Cupa UEFA a dinamoviștilor propune alte două partide de colecție. Prima face parte din dubla decisivă pentru calificarea în grupele competiției. După o calificare cu emoții în fața celor de la Omonia Nicosia, Dinamo se duela cu Everton, locul 4 în Premier League (în fața lui Liverpool, Man City sau Tottenham la acea vreme!), formație care ieșise din parcursul Champions League. Același Ioan Andone pe banca alb-roșie, David Moyes pe cea a englezilor!

În „Ștefan cel Mare” a fost un recital uluitor, deschis de golul lui Claudiu Niculescu (27). Everton a egalat prin Yobo (30) pentru scorul pauzei, dar repriza secundă a declanșat un iureș eficient pentru Dinamo: au marcat Zicu (51), căpitanul Fl. Petre (73), nou-intratul Bratu (76 și 90+2) pentru un incredibil 5-1 final! La Everton jucau portarul Nigel Martyn, Phil Neville, Tim Cahill, Marcus Bent ori Simon Davies. La Dinamo, pe lângă marcatori, Moți, Tamaș, Mărgăritescu, Pleșan… În retur, doar 1-0 pentru Everton și calificare Dinamo în grupele Cupei UEFA!

Locul 4: Rapid – Feyenoord 1-0 (UEFA 2005) – 12,78%

Ediția senzațională a Cupei UEFA 2005/2006 oferă, firesc, nu mai puțin de 7 succese europene memorabile între nominalizările Rapidului. Primul dintre ele îl constituie victoria 1-0 cu Feyenoord Rotterdam, cea care a dus giuleștenii în grupele competiției. După 1-1 pe „De Kuip”, la retur, echipa lui Răzvan Lucescu s-a impus prin golul lui Mugurel Buga (foto jos) din minutul 12, asta deși la granzii Olandei evoluau staruri de top ale momentului: Dirk Kuyt, Shinji Ono, Jonathan de Guzman, Salomon Kalou!

Amintim aici din eroii Rapidului de la acest meci, dar și din celelalte 6 nominalizări de mai jos, toți parte a grupului fenomenal din campania care s-a încheiat doar în sferturile de finală ale Cupei UEFA, prin duelul antologic cu Steaua București (denumirea vremii). Dani Coman, Marius Constantin, Maftei, Rada, Bădoi, Măldărășanu, Ilyeș, Buga, Nae Constantin, Burdujan, Daniel Niculae, Emil Dică, Vasilache, Perjă, Nicolae Grigore, Romeo Stancu, Vali Negru, Viorel Moldovan…

Locul 3: Rapid – Hamburg 2-0 (UEFA 2006) – 13,07%

Pe 9 martie 2006, în turul optimilor de finală, alți nemți soseau în România. Un clasic al Bundesligii, Hamburger SV, pregătit de fostul internațional german Thomas Doll, ulterior antrenor la Dortmund. Exceptând portarul Wachter, toți ceilalți 10 titulari din echipa de start utilizată în Giulești erau internaționali! Iată lista impresionantă: Nigel de Jong, van der Vaart și Boulahrouz (Olanda), Van Buyten (Belgia), Wicky (Elveția), Trochowski (Germania), Takahara (Japonia), Mahdavikia (Iran), Demel (Coasta de Fildeș), Barbarez (Bosnia-Herțegovina).

Daniel Niculae a deschis scorul în prelungirile primei reprize, șut fenomenal de la mare distanță, după o întoarcere, în plasa laterală! Ferocele De Jong a fost eliminat (67), apoi Mugurel Buga a marcat cu câlcăiul un gol care a traversat generațiile și se va fixa poate pentru totdeauna în fotbalul românesc. S-a terminat 2-0, cu Maftei eliminat și el, în minutul 90. Un scor care, după 1-3 la Hamburg, în retur, avea să contribuie decisiv la calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA!

Locul 2: Steaua – Ajax 2-0 și calificare la la penalty-uri (EL 2013) – 13,25%

Primăvara europeană 2012/2013 din Europa League aduce încă două momente de aur ale istoriei roș-albastre. Primul, un retur aproape neverosimil cu Ajax Amsterdam la București, după 0-2 în prima manșă. Cu Laurențiu Reghecampf pe bancă, Steaua a întors însă calificarea prin golurile lui Latovlevici (38) și Chiricheș (76), totul s-a dus în prelungiri și apoi la penalty-uri. Iar Ajax Amsterdam s-a dus… acasă!

Pe lângă marcatori, Tătărușanu, Râpă, Gardoș, Tatu, Prepeliță, Cristi Tănase, Adi Popa, Rusescu, Chipciu, Filip, Pârvulescu și Nikolic au contribuit din teren la succesul uriaș. Ajax era pregătită de Frank de Boer și îi avea în iarbă pe internaționalii danezi Eriksen, Poulsen, Schone, Fischer, plus belgianul Alderweireld, batavul Daley Blind, islandezul Sightorsson și finlandezul Moisander.

Locul 1: Steaua – Valencia 2-0 și calificare la penalty-uri (UEFA 2005) – 13,83%

Calificarea Stelei în primăvara Cupei UEFA 2004/2005 a adus ca adversar Valencia, tocmai deținătoarea trofeului! A fost 2-0 pentru spanioli pe Mestalla dar la București, în Ghencea lui 24 februarie 2005, pe o mocirlă de… basm!, s-a scris scenariul unei nopți de neuitat. Eroul a fost Andrei Cristea, autorul dublei din minutele 50 și 71 care a dus confruntarea în prelungiri și apoi la penalty-uri. Unde Steaua a câștigat! Au ratat Dorinel Munteanu pentru ai noștri, respectiv Baraja și Di Vaio pentru Valencia!

Valencia lui Claudio Ranieri însemna, dincolo de cei foi fotbaliști care au greșit la penalty-uri, Aimar și Carboni, Rufete și Albelda, Palop și Xisco! La Steaua au jucat în partida excepțională Hamutovski, Ogăraru, Rădoi, Ghionea, P. Marin, Paraschiv, D. Munteanu, Dică, Oprița, An. Cristea, Diniță, Boștină, Baciu, Lovin.

The post Steaua și restul lumii! Cum arată topul final pentru istorie al celor mai tari succese românești în Europa în urma deciziei suporterilor! A votat un stadion în peste o lună de povești și dezvăluiri în exclusivitate! appeared first on Prosport.

Sursa: Prosport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top