sport

Euro 2024 | Merih Demiral, eroul turcilor în meciul cu Austria, în centrul unui scandal. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut

Euro 2024 | Merih Demiral, eroul turcilor în meciul cu Austria, în centrul unui scandal. Ce înseamnă gestul pe care l-a făcut
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Merih Demiral (26 de ani, Al Ahli – Arabia Saudită) a calificat Turcia în sferturile de finală ale Euro 2024, după ce a marcat de două împotriva Austriei (2-1). Când a sărbătorit primul gol, din minutul 1, fundașul a făcut „salutul lupului”, considerat o mărturisire a ideologiei extremiste de dreapta, relatează Blick.

Degetul mijlociu și inelarul ating degetul mare, în timp ce arătătorul și degetul mic arată ca urechile de lup. Salutul este considerat un angajament față de mișcarea Ülkücü, un grup naționalist cunoscut și sub numele de „Lupii Cenușii”.

Salutul controversat al lui Merih Demiral. Foto: Hepta

Potrivit Oficiului German pentru Protecția Constituției, grupul este considerat rasist și de extremă dreapta. Scopul lor este crearea unui imperiu care ar trebui să includă toate popoarele turcice din Balcani până în China.

În Germania, „lupii cenușii” sunt sub observație. Se estimează că organizația are peste 12.000 de membri. Organizația a fost interzisă în Franța din 2020. În Austria. „salutul lupului” este interzis.

„Lupii Cenușii” nu sunt în afara legii și în Germania, așa că Demiral nu a comis nicio infracțiune. Cu toate acestea, sărbătoarea controversată ar putea avea consecințe. Nu ar fi prima dată când UEFA va considera provocările politice la un meci de fotbal ca fiind nepotrivite și le-ar putea sancționa.

Demiral a publicat o fotografie pe X care îl arată făcând „salutul lupului”. La o conferință de presă, el a explicat: „Cum am sărbătorit are ceva de-a face cu identitatea mea turcească”.

El a declarat că nu există niciun mesaj ascuns în spatele lui: „Toți suntem turci, sunt mândru că sunt turc și acesta este sensul acestui gest. Sper că vor exista mai multe oportunități de a face acest gest”.

Turcia va juca, sâmbătă, în sferturile de finală cu Olanda, care a eliminat România. 

Foto: Profimedia

Sursa: Stiri Sport – Ultimele Stiri Sportive | Libertatea Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top