Demersul jurnalistic ProSport de a deschide dosarul dedicat crizei atacanților din fotbalul românesc primește noi replici din lumea fotbalului. După Ilie Alexe, coordonatorul loturilor naționale de juniori la FRF și fost coordonator al academiilor Dinamo și FCSB, astăzi trei mari atacanți ai naționalei României intră în subiectul fierbinte. Marius Niculae, Ionel Ganea și Rodion Cămătaru reacționează dur!
Cum putem spera la o participare onorantă la EURO 2024 când avem, pentru postul de atacant central, doar două, maximum trei soluții din categoria stranierilor? De unde încep problemele care ne fac să nu avem atacanți români în campionatele tari europene, în schimb ce alte țări est-europene se pot mândri cu reprezentanți? De ce e Superliga monopolizată de fotbaliști străini când vine vorba de ofensivă? Pur și simplu nu mai producem atacanți de valoare? Și e asta o problemă istorică sau doar una contextuală?
Marius Niculae, Ionel Ganea și Rodion Cămătaru, trei foști atacanți de calibru din generații diferite, oferă acum răspunsurile lor, în exclusivitate pentru ProSport!
Marius Niculae, Ionel Ganea și Rodion Cămătaru reacționează dur
Fost golgheter al României în 2001, atacant al naționalei cu 15 goluri în 44 de meciuri, Marius Niculae a avut o carieră importantă legată de Dinamo București, Sporting Lisabona, Standard Liege sau Mainz. A fost campion și în țară, și în Portugalia, a activat inclusiv în primele ligi din Scoția, Grecia, China și Ucraina. Astăzi e director sportiv al naționalelor U20 și U21 ale României. În paralel, e implicat în primul after-school din fotbalul nostru, dedicat individualizării în pregătirea jucătorilor.
Așadar, mai mult decât potrivit să intre direct cu perspectiva lui în dosarul nostru! De ce nu mai avem atacanți veritabili de nivel înalt în fotbalul nostru? Marius Niculae consideră că e vorba de un trend global:
Asta am copiat de afară, de la copii și juniori, tiki-taka, Barcelona, construcție de la portar, practic acesta a fost modelul implementat de marea majoritate. Câți atacanți au mai rămas în lume care marchează și după meci? De la Benzema, Haaland… nu prea sunt. Mai e sau mai era Giroud, așa a luat Milan campionatul, cu atacant împins, însă atacantul specific, dacă pot să-i spun așa, nu prea se mai folosește. Criza asta ne-a lovit și pe noi, asta facem, copiem de afară”
Niculae e vehement când vine vorba de problematica la copii și juniori din țară pe acest segment și nu numai:
Mă uit la copii și juniori și toată lumea vrea să joace ca Manchester City, Barcelona, fotbal frumos, ne-a luat de cap și nu există antrenori care să le dea curaj juniorilor! Sunt antrenori-telecomandă: dă în dreapta, dă în stânga, înainte, înapoi! Nu-i lasă să facă greșeli, să învețe din erori, să-și dezvolte anumite calități. Noi, la juniori, trebuie să dezvoltăm jucătorul, nu sistemul, juniorul dacă are o calitate, trebuie dezvoltat. Eu cred că atacantul central trebuie creat, lucrat cu el. Număr 9 trebuie să devii, asta e părerea mea, să te ghicească antrenorul”
Marius Niculae: „Markovic e mai mult al doilea vârf”
Fostul atacant Marius Niculae raportează tipul de atacant și la sistemul de joc, amintindu-și de perioada lui cu italianul Bonetti antrenor la Dinamo:
Mă uitam la Sporting Lisabona, cum l-a luat pe Gyokeres, suedezul, dar au făcut sistemul pentru el, depinde și de sistemul antrenorului. La Dinamo, Dario Bonetti mă punea să ies din zona centrală, unde eram puternic, să-mi intre Torje și Alexe. Eu degeaba eram atacant central, ajungeam rar să finalizez”
Ce atacanți de viitor crede Marius Niculae că am putea avea la nivel înalt, cândva?
Mai avem și noi numere 9, Louis Munteanu de la Farul, Alibec, Bîrligea, pe care l-am avut la România U21și care prin multă muncă poate să devină un număr 9 bun. Mai e Markovic, dar el e mai mult al doilea vârf”
Rodion Cămătaru: „Campionatul e slab. Blănuță îmi place!”
Dacă Niculae a reprezentat România în perioada 2000-2013, facem un salt în timp și ne îndreptăm spre atacanții de calibru ai României din anii ’80. Rodion Cămătaru, marcator pur-sânge și nouar de manual, cum se spune. A jucat pentru Universitatea Craiova și Dinamo București în țară, pentru Charleroi (Belgia) și Heerenven (Olanda) peste hotare. Dublu campion național cu oltenii, golgheterul României cu Dinamo și 21 de goluri în 73 de meciuri pentru echipa națională.
Astăzi membru în Comisia Tehnică FRF, Rodion Cămătaru împărtășește viziunea mai tânărului Marius Niculae dar îndreaptă focusul inclusiv spre Superliga:
Așa e, nu producem atacanți, din păcate, de ceva timp, nu scoatem atacanți, ducem lipsă de număr 9. De ce? De la copii și juniori, acolo e o problemă! Nu avem fotbalist care să facă diferența, jucători care să aducă diferența în joc, nu există! Din păcate nu am produs și ne dă de înțeles că e slab campionatul, Superliga trebuie să producă.
Cine are potențialul să fie un nou Cămătaru? Privirea spre îndreaptă spre cele două echipe ale Craiovei, unde joacă Vladislav Blănuță și Jovan Markovic, doi atacanți tineri cu potențial:
Blănuță nu e rău, îmi place, chiar dacă ratează, să știți că și ratarea e o calitate, ajunge acolo. Doar că își întră mult mai greu în rost atacanții, să ajungă la 15-20 de goluri pe sezon, acolo ești bun. Markovic nu e un nouar veritabil, e al doilea vârf și are momente când dispare total”
Ionel Ganea: „Ce vină au antrenorii?”
Fost atacant cu sezoane bune în fotbalul german și cel englez, la Stuttgart și Wolverhampton, Ionel Ganea e un reper pentru vârfurile incisive și eficiente din istoria fotbalului nostru. A înscris 15 goluri în 49 de meciuri pentru echipa națională și a fost golgheter al primului eșalon în anii de competiție internă pe care i-a împărțit între FC Brașov, Universitatea Craiova, Gloria Bistrița, Rapid București, Dinamo București sau Poli Timișoara.
Pentru Ganea, devenit antrenor, criza atacanților din fotbalul românesc își are cauzele în abordarea noilor generații de jucători față de profesia de fotbalist, nu neapărat în dreptul antrenorilor! Iată perspectiva lui interesantă:
E un adevăr, am rămas fără talente în România. La noi mai sunt fotbaliști talentați care să joace? Nu văd pe nimeni să vină din spate pe postul de atacant central. Generația nouă nu e cum trebuie să fie, nu se sacrifică, nu progresează, să lucreze împreună. Ei nu progresează, ăsta e adevărul. Ce vină au antrenorii? Consider că am fost norocos, eu nu am avut un post stabil, am fost fundaș central, mijlocaș defensiv și, după, în primul eșalon mi-au găsit postul. M-au ghicit, atacant central.
Descoperă primele două episoade ale dosarului ProSport privind criza atacanților români:
Țară, țară, vrem atacanți! Au dispărut vârfurile din fotbalul românesc precum concurenții de la Survivor!
Răspunsurile FRF: „De aceea nu vedem mai mulți atacanți români în Superliga și n-am produs recent atacanți emblematici!”
The post Marius Niculae, Ionel Ganea și Rodion Cămătaru reacționează dur: „Antrenori-telecomandă, nu dau curaj juniorilor, i-au luat de cap Man City și Barcelona! Iar generația nouă de jucători nu se sacrifică!”. Poziția celor trei golgheteri în criza atacanților din dosarul ProSport. EXCLUSIV appeared first on Prosport.
Sursa: Prosport Read More