sport

Partida Romilor, plângere penală împotriva suporterilor FCSB! „Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului”

Partida Romilor, plângere penală împotriva suporterilor FCSB! „Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului”
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Partida Romilor a depus plângere penală împotriva fanilor FCSB după ce aceștia au afișat mesaje rasiste la meciul cu Rapid, partidă ce a avut loc duminică pe Arena Naţională și s-a încheiat cu victoria giuleștenilor, 2-1.

Partida Romilor, plângere penală împotriva suporterilor FCSB! „Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului”

Instigare publică, incitare la violenţă, ură şi discriminare sunt printre motivele enumerate în plângerea respectivă. Partida Romilor a trimis în acest sens acte și către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, FRF și LPF.

Câteva dintre mesajele rasiste ale celor de la FCSB la adresa rapidiștilor: „Neintegrați în societate, rămâneți o minoritate”, „Moarte țiganilor” și „Mori, țigane”.

„Conducerea Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus, ieri, plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afişat mesaje profund rasiste (Mori, ţigane!, Neintegraţi în societate, rămâneţi o minoritate, Moarte ţiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică şi incitare la violenţă, ură şi discriminare” arată organizația respectivă.

„Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorităţii rome din România trebuie să fie urgent sancţionate de către autorităţile statului, deoarece intră sub incidenţa Codului Penal şi a Legii antiţigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populaţia la violenţă, ură şi discriminare. Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităţilor să-i identifice urgent pe cei vinovaţi şi să-i tragă la raspundere”, a declarat Ionuţ Păun, preşedintele Organizaţiei de Tineret a APRPE, potrivit news.ro.

Plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal

„Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a organizat la Bucureşti Congresul reprezentanţilor comunităţilor de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi. De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginaţi-vă cum ar putea escalada această situaţie. Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populaţiei majoritare faţă de romi. Sper ca autorităţile să ia măsuri urgent”, a mai spus Ionuţ Păun, potrivit sursei citate.

Măsura vine după ce și Rapid a depus plângere penală împotriva suporterilor FCSB. „Clubul nostru a luat act cu consternare de afişarea în timpul partidei de duminică seară a unor mesaje rasiste cu trimitere directă la violenţă. Fără a pune la îndoială proactivitatea organismelor disciplinare din domeniu, clubul Rapid a formulat astăzi şi o plângere penală cu privire la săvârşirea faptelor de instigare publică şi instigare la ură. Această acţiune reprezintă o plasă de siguranţă întinsă de club în vederea tragerii la răspundere INDIVIDUALĂ a persoanelor vinovate de aceste fapte” arăta clubul Rapid pe pagina oficială de Facebook.

The post Partida Romilor, plângere penală împotriva suporterilor FCSB! „Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului” appeared first on Prosport.

Sursa: Prosport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top