sport

Când începe postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri de care trebuie neapărat să ții cont

Când începe postul Sfintei Marii. Tradiții și obiceiuri de care trebuie neapărat să ții cont
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Postul Sfintei Marii începe în fiecare an în prima zi din luna august și se încheie două săptămâni mai târziu. Mai exact, postul se termină cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.

În toată această perioadă oamenii păstrează o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri, multe dintre ele aducând liniște sufletească și bunăstare.

Postul Sfintei Marii. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii an de an pentru această sărbătoare

În cele două săptămâni de post există numai o zi în care este dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică vineri, 6 august 2021. În rest, credincioșii nu consumă carne, ouă și lapte.

Postul nu este numai despre mâncare, ci mai ales despre rugăciune și liniște, sărbătoarea fiind cunoscută în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei.

Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua de Sfânta Maria Mare, în timp ce ziua de 8 septembrie este Sfânta Maria Mică.

Totodată, pe 15 august se cinstește și ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Sănătatea, căsătoria, vindecarea sau nașterea ușoară sunt cele pentru care trebuie să te rogi în această zi de mare sărbătoare. În plus, ziua de 15 august este și pentru ocrotirea de cele rele.

Obiceiuri de Sfânta Maria Mare, din data de 15 august

De Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe și se împart bucate pentru sufletele celor care au plecat la Ceruri, după ce merindele au fost duse la Biserică și sfințite de preot.

Mai exact, de Sfânta Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, pe lângă colaci și colivă. O superstiție veche spune că în cazul în care în această zi înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Persoanele care nu respectă tradiția riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

Tot de Sfânta Maria Mare se mai spune că nu este bine să dormi pe prispa casei. De asemenea, este interzis scăldatul în apele râurilor, acestea fiind spurcate de cerbi.

Articol preluat de pe FANATIK.RO.

Sursa: FANATIK.RO Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top