Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit la Sfântul Sinod despre introducerea în calendar a Sfântului Nichifor cel Lepros, care s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul românilor, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus.
Nichifor cel Lepros a suferit pe parcursul vieții sale de lepră, însă mulțumită răbdării, milosteniei și smereniei Dumnezeu i-a dat darul de a-i vindeca pe cei bolnavi, notează basilica.ro.
A trăit până la vârsta de 76 de ani, fiind declarat mort pe 4 ianuarie 1964. Aceasta este și ziua în care va fi pomenit în calendarul ortodox. El a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în anul 2012.
Nichifor cel Lepros, noul sfânt pomenit de Biserica Ortodoxă. Cine este și când e sărbătorit
Sfântul Nichifor cel Lepros s-a născut în anul 1890, în insula Creta. A rămas orfan de mic, fiind crescut de bunicul după tată. La vârsta de 13 ani au început să-i apară primele semne de lepră, în perioada respectivă cerând sfatul unui arhiereu ortodox pentru că boala avansa.
A fost îndrumat spre Cuviosul Antim Vaianos (†1960, canonizat în anul 1992 și prăznuit în 15 februarie), care slujea la leprozeria din Hios.
Ulterior, la 24 ani, a ajuns la azilul-spital pentru leproși administrat de ieromonahul Antim, unde după 2 ani a fost tuns în monarhism.
Cuviosul Antim i-a dat numele Nichifor, care în limba greacă înseamnă purtător de biruință. Din păcate, boala sa a avansat tot mai mult, reușind să-și ducă viața în ascultare, rugăciune și post.
Așa a ajuns să se roage ore întregi în chilie. A devenit prim-cântăreț al bisericii azilului, dar pentru că și-a pierdut vederea a început să cânte mai rar, slujbele fiind ținute de ceilalți de la strană.
Sfântul Nichifor cel Lepros, mângâiere pentru persoanele bolnave
În anul 1957, când azilul-spital a fost închis, Sfântul Nichifor și ceilalți pacienți au fost mutați în centrul pentru leproși Sfânta Varvara din Egaleo, situat la vest de orașul Atena. Avea aproape 67 de ani.
Trupul și ochii i-au fost serios afectați de lepră, mulți credincioși venind la monahul Nichifor pentru binecuvântare pentru că avea darul de a aduce mângâiere.
„Copiii mei, vă rugați? Și cum vă rugați?… să vă rugați cu rugăciunea lui Iisus, cu «Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă.» Așa să vă rugați”, le spunea Sfântul Nichifor cel Lepros vizitatorilor săi.
Articol preluat de pe FANATIK.RO.
Sursa: FANATIK.RO Read More