sport

Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a însoțit-o la Los Angeles | VIDEO

Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a însoțit-o la Los Angeles | VIDEO
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

În 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, Nadia Comâneci a fost sportiva pe care toți americanii așteptau să o vadă. La acea ediție olimpică, România a fost prezenta spărgând astfel blocada țărilor comuniste care au refuzat să fie prezente la importanta competiție.

Pe pagina lui de Facebook, istoricul Stejărel Olaru povestește cu lux de amănunte cum americanii au negociat la sânge cu puterea comunistă de la București prezenta delegației noastre la Olimpiadă.

Printre cerințele care le-au fost acceptat românilor a fost și aceea de a nu le permite sportivilor sau oficialilor noștri să rămână în Statele Unite în cazul ar fi vrut să facă acest pas.

Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a însoțit-o la Los Angeles | VIDEO

Revenind la „Zeița de la Montreal” ea s-a bucurat de o primire specială din partea oficialităților americane. Supravegheată îndeaproape de o doamnă „binevoitoare” care făcea parte din structurile sportive ale sportului românesc, Nadia a fost aclamată de peste 80.000 de americani la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Românca a fost primită inclusiv de Ronald Reagan, Președintele SUA, dar și de Juan Antonio Samaranch, atunci, seful Comitetului International Olimpic.

Stejărel Olaru a postat pe rețelele sociale imagini istorice cu Nadia și președintele american pe care le-a obținut în exclusivitate de la Biblioteca Prezidențială Reagan.

Aici se vorbește despre o doamnă misterioasă care a însoțit-o pe Nadia pe tot parcursul șederii în SUA.

Ce spune Stejărel Olaru despre acea vizită?

„Doamna de companie” trebuie să fi fost arbitra și profesoara Elena Firea, rector al IEFS, recrutată ca informatoare încă din 1966, care a însoțit-o peste tot.

Și pe Elena Firea o puteți vedea în aceste imagini, este doamna cu părul blond și ochelari de soare care stă de vorbă cu Nadia. Singura încăpere în care nu a reușit să intre a fost camera în care președintele Ronald Reagan a primit-o pe campioana olimpică pentru a-i ura bun venit la Los Angeles, scrie Stejărel Olaru.

La acea ediție România a ocupat locul doi pe națiuni în clasamentul general, după delegația gazdă.

La 37 de ani de la acel moment, la Tokyo, cu puțin timp înainte de începerea JO au fost difuzate pe ecrane gigant, imagini cu Nadia Comăneci, marcând astfel împlinirea a 45 de ani de la obținerea primei note de zece din istoria olimpismului – Montreal 1976.

„Au trecut anii….Mă bucur că am reușit să marchez într un fel prezența mea în gimnastică și în sport”, a declarat cu modestie pentru Prosport Nadia Comăneci.

 

The post Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a însoțit-o la Los Angeles | VIDEO appeared first on Prosport.

Sursa: Prosport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top