sport

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Situația fondurilor private din Pilonul 2

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Situația fondurilor private din Pilonul 2
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

În țara noastră există șapte fonduri de pensii private Pilon II, toate acestea fiind peste inflația de 3,6 %. De altfel, acestea se află între 7,1% și 8,6%. Mai mult, acestea sunt cei mai mari investitori ai bursei de la București.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor și cu Pilonul 2 de pensii

Aceste calcule au fost făcute de cei de la Ziarul Financiar și ele mai arată și care sunt, de fapt, randamentele individuale anualizate, conform operațiilor făcute pe baza datelor ASF.

Pe primul loc în acest top al randamentelor se află NN Pensii, care este cel mai mare fond de pensii private din țară noastră și are active de 29 miliarde de lei și peste 2 milioane de participanți care își aduc banii la el.

Randamentul anualizat al acesteia este de 8,64 %  pe perioada ultimilor 12 ani, când au apărut fondurile de pensii private Pilon doi în țara noastră.

Care sunt fondurile de pensii private cele mai folosite din România

Următorul este fondul de pensii Aripi, care este administrat de Generali. Acesta are o randament anualizat de 8,63 % de la înființare și până în acest moment.

Acest fond de pensii are 800 de mii de participanți și active în valoare de 7,6 miliarde de lei.

Metropolitan Life Pensii Private este pe locul al treilea și are un randament anualizat de 8,55%, iar activele acesteia sunt în valoare de 11,7 miliarde de lei.

Totodată, ce se mai poate observa din această analiză este faptul că toate cele șapte fonduri de pensii private din țara noastră au rate anualizate care sunt peste rata medie anualizată a inflației din perioada mai 2008 și până în iunie 2021.

La aceste fonduri private de pensii contribuie milioane de salariați cu 3,75 la sută din venitul brut lunar, adică circa 800 de milioane de lei lunar.

„Niciodată nu va exista o te­me­re că fon­du­rile de pensii nu au în ce să in­vestească, ci mai degrabă dacă investiţia pe care o fac le va aduce un randament cores­punzător, pen­tru că până la urmă mare parte din încrede­rea pe care fondurile de pensii o inspiră clien­ţilor vine din performanţa pe care o afi­şează an de an.

Până acum această perfor­manţă a fost excepţională“, a spus econo­mis­tul Aurelian Dochia, conform sursei citate.

Articol preluat de pe FANATIK.RO.

Sursa: FANATIK.RO Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top