sport

România – Coreea de Sud | „Tricolorul” care înfruntă astăzi țara în care s-a născut. „N-am vrut cetățenie pentru că era armata obligatorie”

România – Coreea de Sud | „Tricolorul” care înfruntă astăzi țara în care s-a născut. „N-am vrut cetățenie pentru că era armata obligatorie”
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

România înfruntă Coreea de Sud, iar o victorie i-ar garanta prezența în semifinalele Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Mirel Rădoi are un „coreean” în echipă. Titular în meciul cu Honduras, Marco Dulca se va confrunta cu reprezentativa țării în care s-a născut.

Se întâmpla în 1999 când Cristi Dulca juca la Pohang Steelers. România – Coreea de Sud se joacă duminică 25 iulie, de la ora 14:00, în direct la TVR și în format LIVE TEXT pe ProSport.ro.

Marco Dulca avea bone din Coreea și certificat de naștere pe care scria Republica Socialistă România.

„Tricolorul” care înfruntă astăzi țara în care s-a născut. „N-am vrut cetățenie pentru că era armata obligatorie”

Marco și-a trăit primul an din viață în Coreea de Sud, unde a fost îngrijit și de două bone localnice. Cristi Dulca se amuză când își amintește cât de greu i-a obținut certificat de naștere.

Marco ar fi putut dobândi cetățenia acestei țări. Cristi Dulca n-a vrut însă să-l facă cetățean coreean cu acte, de teama stagiului militar.

„El a fost conceput, practic, tot în Asia (n.red. – râde). Eram în Turcia cu Mirela în vacanță. Eram după Campionatul Mondial din 1998 și nea Mircea Lucescu ne-a luat bilete să mergem în vacanță, pentru că eu veneam după o lună de stat în cantonament. Apoi am prins contractul în Coreea și acolo s-a născut Marco. M-am bucurat că s-a născut acolo pentru că erau condiții extraordinare la spital. Personalul medical s-a purtat foarte frumos. Era o premieră pentru ei să se nască un european acolo. Au dus și flori în salon”, și-a amintit Dulca pentru Prosport.

„Am mers la Consulat să-i fac certificat de naștere, iar pe certificat scria Republica Socialistă România și eram în 1999. Mi-au spus că nu au altul. Când ne-am întors în țară acel certificat nu era valabil și a trebuit să obțin altul. A durat aproape un an în care Marco n-a fost înregistrat”, a mai povestit fostul fundaș central.

„N-ar fi jucat decât pentru România”

„N-am vrut să-i cerem cetățenie pentru că în Coreea armata era obligatorie și se făcea doi ani și ar fi trebuit să facă armata. Mai târziu l-am întrebat dacă ar fi vrut cetățenie și mi-a spus că nu, pentru că vrea să joace pentru naționala României și că nu vrea altă națională”, spune Dulca senior, cel care avertizează asupra calităților native ale jucătorilor din Coreea de Sud.

Eu cred că Marco are calitățile coreenilor. Are disciplina, ambiția și concentrarea pe care ei o au. Eu am jucat acolo și pot spune că sunt foarte ambițioși, agresivi, aleargă mult și sunt foarte disciplinați. Faptul că au pierdut cu Noua Zeelandă îi va face să se sacrifice și să dea totul. Dar sunt convins că Mirel și cei din staff știu să gestioneze partida. Eu am încredere în ei și chiar dacă nu au venit toți jucătorii, la cum s-au comportat și la imn și la finalul meciului cu Honduras s-a văzut că știu să formeze o echipă.

Asta în condiții foarte grele, pentru că programul lor este doar masă, cameră, antrenamente. N-au voie deloc să iasă, nici măcar în fața hotelului. În plus este fusul orar, umiditatea cu care coreenii sunt obișnuiți…”, a spus Dulca, mândru că fiul său va intra în istoria participărilor la Olimpiadă: „Sunt 57 de ani de când n-am mai fost la Olimpiadă. Pentru Marco și pentru toți jucătorii faptul că participă este un vis devenit realitate. Ei au intrat în istorie. Lumea o să-și amintească de ei că au fost la Olimpiadă după 57 de ani”.

 

The post România – Coreea de Sud | „Tricolorul” care înfruntă astăzi țara în care s-a născut. „N-am vrut cetățenie pentru că era armata obligatorie” appeared first on Prosport.

Sursa: Prosport Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top