sport

JO 2020 – Gimnastică: Larisa Iordache – Sper din tot sufletul să fiu mulţumită de mine, nimic mai mult

JO 2020 – Gimnastică: Larisa Iordache – Sper din tot sufletul să fiu mulţumită de mine, nimic mai mult
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite – Românca Larisa Iordache, calificată cu a patra notă în finala probei de bârnă (14,133) din cadrul concursului de gimnastică artistică al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a concurat cu durerile obişnuite de gleznă, care însă s-au agravat după terminarea exerciţiului ei.

Larisa Iordache, dublă campioană europeană la bârnă (2013, 2020), a prezentat un exerciţiu sigur şi la un nivel care să îi aducă o calificare fără emoţii în finala olimpică. Ea va avea la dispoziţie opt zile pentru a-şi rezolva problema de la gleznă şi să concureze cu şanse la o medalie.

Medaliată cu bronz, alături de echipă, la JO 2012, Iordache a regăsit cu bucurie emoţiile întrecerii olimpice, după ce a ratat prezenţa la Rio 2016.

''Mă bucură că am putut să-mi stăpânesc emoţiile, pentru că o astfel de competiţie de o asemenea anvergură este foarte importantă pentru mine, ca şi celelalte, dar o dată la patru ani te duci la Jocurile Olimpice. Mă bucur că am ajuns aici, mă bucur că am putut să performez în limita bunului simţ şi să fac o 'bârnă' de finală, iar până la finală mai am opt zile la dispoziţie încât să reglez ceea ce am greşit azi, mici greşeli, şi bineînţeles sper să fiu puternică, pentru că am nevoie. Îmi era foarte dor de Olimpiadă, am fost foarte speriată, mai ales că nu am avut o pregătire exact aşa cum mi-am dorit, cum scrie la carte pentru Jocurile Olimpice, dar mă bucur că am putut să rămân psihic tare şi să fiu aici. Mă bucur că m-am întors, că pot avea din nou senzaţiile plăcute pe care le aveam şi înainte'', a declarat Larisa Iordache, după concursul de duminică, de la Ariake Gymnastics.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO

Larisa Iordache, pe care accidentările au împiedicat-o să-şi valorifice adevăratul potenţial, deşi are o care de vizită impresionantă, a adăugat că pentru ea este normal să fie acompaniată de dureri la competiţii: ''Cred că e normal pentru mine să concurez cu dureri, cum ar fi să am un concurs fără dureri, ar fi genial cred, dar nu se poate. Am intrat cu dureri de gleznă. Asta vine de la anii de muncă pe care îi am în spate, uzura pe care am acumulat-o şi bineînţeles acolo este o problemă, ştiu că ar trebui s-o rezolv, însă medicii mi-au recomandat că după ce voi rezolva această problemă, această durere, cu siguranţă nu voi mai putea să mă reîntorc în sala de antrenamente. E ceva mai complicat, însă nu vreau sperii pe nimeni, nu vreau să fie nimeni panicat din cauza asta, pentru că îmi doresc linişte, pentru a mă concentra pe finală şi sper din suflet să mă regăsesc, aşa cum azi mi-am regăsit liniştea, când am urcat pe bârnă''.

O medalie la Tokyo ar îndulci criza prin care trece gimnastica românească, dar Larisa Iordache a evitat să facă promisiuni şi îşi doreşte să fie mândră de ea după finala de la bârnă: ''Pentru a face un exerciţiu excepţional, trebuie şi antrenament categoric, pentru că nu faci aşa ceva pocnind din degete, dar eu cred în oamenii care sunt lângă mine, pentru că în mine am uitat să cred, cu toate că tot ce am făcut azi aici mi-am demonstrat mie încă o dată că pot. Cred că de azi înainte o să fac asta şi sper din tot sufletul meu să fiu mulţumită de mine, nimic mai mult''.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO

România a cucerit ultimele medalii olimpice la gimnastică artistică în 2012, la Londra, aur la sărituri prin Sandra Izbaşa şi bronz pe echipe la feminin.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 72, dintre care 25 de aur, 21 de argint şi 26 de bronz.

După calificările de la bârnă, primul loc a fost ocupat de chinezoaica Chenchen Guan cu o notă de excepţie, 14,999, după un exerciţiu care a avut 6,9 grad de dificultate, cel mai mare din concurs. Americanca Simone Biles, multiplă campioană olimpică şi mondială, cu un exerciţiu de dificultate 6,5, s-a calificat doar cu a şasea notă în finală.

 

Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO

Lista finalistelor de la bârnă:
1. Chenchen Guan (China) – 14,999
2. Xijing Tang (China) – 14,333
3. Sunisa Lee (SUA) – 14,200
4. Larisa Iordache (România) – 14,133
5. Elisabeth Black (Canada) – 14,100
6. Simone Biles (SUA) – 14,066
7. Vladislava Urazova (ROC/Rusia) – 14,000
8. Flavia Saraiva (Brazilia) – 13,966
AGERPRES/(editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa: AGERPRES Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top