Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că admiterea la liceu s-ar putea schimba din temelii, dar lucrul acesta necesită timp. Deocamdată, în următorul an, s-ar putea merge pe aceeași idee cu mici ajustări
„Nu vor fi schimbări majore pentru următoarea admitere din anul 2022. În 2023 vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor și consultărilor care vor începe anul acesta. Pentru 2022 nu vor fi schimbări majore cu privire la modul de organizare a admiterii la liceu”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ce se întâmplă cu admiterea la liceu anul viitor!
Vă readucem aminte că declarația ministrului vine după ce la începutul lunii acesta a transmis că admiterea la liceu s-au putea schimba chiar din 2022.
„Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an și care să fie aprobat în Parlament în acest an sau la începutul anului viitor, va fi timp și pentru legislația ulterioară și pentru acest nou tip de examen”, a anunțat atunci Sorin Cîmpeanu.
De remarcat că ministrul Educației a mai transmis că că poate exista posibilitatea ca elevii admiși la liceu să nu mai susțină Evaluarea Națională.
„Una din variante este să nu fie supuși la două examene, dacă au dat admiterea la un liceu și au fost declarați admiși, să nu mai fie nevoie să susțină și Evaluarea Națională”, a spus ministrul Educației pe 9 iulie.
„Cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu pot fi declarați admiși la acel liceu, restul vor fi repartizați computerizat. Poate vom apela la soluția ca un liceu să nu ocupe toate locurile prin concurs propriu și va lăsa un 25% pentru ocupare prin repartizare computerizată”, a continuat Cîmpeanu.
„Examenele vor fi lăsate la latitudinea fiecărui liceu, mai puțin data și ora susținerii examenului, astfel un elev nu va putea susține la două licee examenul de admitere”, a mai zis oficialul.
Întrebat despre posibilitatea ca liceele unde concurența este mai mare decât numărul de locuri să organizeze propriul examen de admitere la liceu, înainte de Evaluarea Națională, Sorin Cîmpeanu a fost ferm.
„Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate. Această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe”, a declarat ministrul Educației.
Din nefericire, 1.332 de elevi nu au reuşit să fie repartizaţi în prima etapă a admiterii din acest an. „Un număr de 1.332 de elevi nu au reuşit să fie repartizaţi în prima etapă. Este de aproape 7 ori mai puţin în raport cu situația de anul trecut.
Este un rezultat bun, am avut 348 de candidaţi admişi cu media generală 10. Peste 57.000 au fost admişi pentru filiera teoretică și peste 32.000 pentru cea tehnologică. Avem peste 10.000 de elevi care s-au înscris pe locurile din învățământul profesional. Este un rezultat bun.
În următoarea etapă de repartizare computerizată, planificată pentru data de 6 august, se vor rezolva și cele 1.332 de situații pentru cei care nu s-a făcut încă repartiţia.
Anul trecut, au fost 8.570 de elevi care n-au putut fi repartizaţi în prima etapă. Elevii rămân nerepartizaţi dacă nu au completat destul de multe opțiuni sau nu au optat pentru învățământul profesional”, a spus Sorin Cîmpeanu, citat de b1.ro.
Articol preluat de pe FANATIK.RO.
Sursa: FANATIK.RO Read More