sport

Jocurile Olimpice au început azi la Tokyo. România a schimbat portdrapelul, înainte de ceremonia de deschidere

Jocurile Olimpice au început azi la Tokyo. România a schimbat portdrapelul, înainte de ceremonia de deschidere
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

După o amânare de un an, din cauza pandemiei de COVID, orașul japonez Tokyo găzduiește astăzi deschiderea celei de-a 32-a ediții din istoria Jocurilor Olimpice de vară, ediție la care spectatorii nu vor avea acces, din cauza pandemiei. Ceremonia de deschidere a Olimpiadei, desfășurată fără public, e transmisă în direct de TVR 1 de la ora 14:00.

UPDATE 17:52: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo s-a încheiat.

UPDATE 17:50: A fost aprinsă flacăra olimpică. Ea a fost adusă pe stadion, în acordurile compoziției muzicale „Bolero”, a lui Maurice Ravel. 

UPDATE 17:20: „Declar deschise Jocurile de la Tokyo, a XXXII-a ediţia a Jocurilor de vară”, a proclamat împăratul japonez Naruhito.

UPDATE 16:45 Toate cele 206 delegații prezente la Tokyo au defilat pe Stadionul Olimpic.

UPDATE 16:30: A venit rândul delegației României să defileze în stadionul olimpic cu Robert Glință și Simona Radiș drept purtători de drapel.

Foto: EPA

UPDATE 14:30: A început defiliarea delegațiilor olimpice. Grecia, ca fondatoarea a jocurilor olimpice, este prima care a intrat în stadionul olimpic.

Fiecare delegație participă cu un număr limitat de oficiali la festivitate. România a primit dreptul doar pentru maximum cinci oficiali. Spectatorii nu au acces în stadionul olimpic.

UPDATE 13:30: România a decis în ultima clipă să schimbe portdrapelul de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Mădălina Bereș nu va mai fi portdrapelul României, locul acesteia urmând să fie luat de Simona Radiș, transmite GSP.

Decizia a fost luată de delegația olimpică a României pentru a oferi mai mult timp de odihnă Mădălinei Bereș, după ce organizatorii au schimbat data de intrare în concurs a bărcii de 8+1, care va debuta la ora 6:00.

Simona Radiș, în vârstă de 22 de ani, concurează în proba de dublu vâsle feminin din cadrul întrecerilor de canotaj.

Ea va purta drapelul României la festivitatea de deschidere alături de înotătorul Robert Glință.

Împăratul japonez Naruhito va fi prezent la ceremonia de deschidere a Tokyo 2020, a anunţat deja Agenţia Casei Imperiale. În schimb, împărăteasa Masako nu va participa, pentru că organizatorii şi-au propus să reducă numărul de participanţi, ca să prevină răspândirea coronavirusului.

Aproximativ 950 de demnitari şi oficiali vor lua loc în tribune la ceremonia care va fi organizată fără public pe stadionul din capitala Japoniei.

68.000 de locuri

este capacitatea stadionului Olimpic din Tokyo, unde va avea loc ceremonia de deschidere a ediției cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice.

Scandaluri înaintea debutului Tokyo 2020

Evenimentul care începe oficial astăzi a fost afectat deja de mai multe scandaluri, care au dus la demisii sau la decizii de a nu mai participa la Olimpiada de vară.

Responsabilul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Kentaro Kobayashi, a fost demis cu doar o zi înainte de debutul evenimentului. Decizia a fost luată după ce în spațiul public au apărut imagini dintr-un scheci umoristic din 1998 cu Kentaro Kobayashi, în care acestea făcea glume despre Holocaust.

Anterior, pe 19 iulie, unul dintre compozitorii temelor muzicale folosite la ceremonia de deschidere, Keigo Oyamada, a părăsit la rândul lui echipa de organizare după ce presa a scos la iveală declarații din anii ’90 în care povestea că îşi persecuta colegii de clasă cu handicap.

Pe 18 iulie, un sportiv ugandez a fugit din cantonament și a lăsat în urma lui un bilet în care a scris că viața în țara africană este prea grea și că preferă să rămână în Japonia, ca să lucreze acolo.

În martie, un alt responsabil artistic cu ceremoniile de deschidere şi încheiere ale Jocurilor, Hiroshi Sasaki, a demisionat şi el pentru faptul că a sugerat să deghizeze în porc o vedetă a reţelelor de socializare, Naomi Watanabe, din cauza rotunjimilor sale.

Prima Olimpiadă din istorie fără spectatori

Decizia de a nu permite accesul fanilor la Tokyo 2020 a fost luată după ce capitala Japoniei a intrat într-o nouă stare de urgenţă sanitară din cauza coronavirusului.

Măsura de extindere a stării de urgenţă, care a intrat în vigoare pe 12 iulie, va fi valabilă până pe 22 august, iar interzicerea prezenţei spectatorilor dă o nouă lovitură unui eveniment care a fost amânat cu un an din cauza pandemiei.

Aceasta este cea de-a patra stare de urgenţă la Tokyo de la începutul pandemiei de COVID.

Cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie

1,64 trilioane de yeni, adică aproximativ 12,6 miliarde de euro este suma la care se ridică bugetul oficial al Tokyo 2020, după costurile generate de startul competiţiei şi măsurile pentru combaterea răspândirii coronavirusului, a relatat Agerpres.

Acestea vor fi cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, lucru care era estimat deja înainte de amânarea de un an cauzată de pandemia de COVID-19.

Orașul japonez Tokyo a mai găzduit o ediție a Olimpiadei de vară în afară de cea din acest an – este vorba despre ediţia desfăşurată în octombrie 1964.

Echipa de fotbal a României, victorie la Jocurile Olimpice după 57 de ani

Programate în perioada 23 iulie – 8 august, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor beneficia de participarea a peste 11.000 de sportivi din peste 200 de țări, care vor concura în peste 300 de probe.

La Jocurile Olimpice Tokyo 2020, România este reprezentată de 101 sportivi, care concurează la 17 discipline sportive.

Cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere, echipa de fotbal a României a învins Hondurasul cu 1-0, în prima etapă a Grupei B. Fotbaliştii au fost primii sportivi români care au intrat în competiţie la Tokyo 2020.

Echipa de start a României, înaintea meciului de debut la Tokyo 2020 | Foto: Hepta

Gazeta Sporturilor, prezentă la Tokyo 2020

Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea și radioul de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice, pentru a relata de la fața locului. Este vorba despre jurnaliștii Justin Gafiuc și Marian Ursescu, plus fotoreporterul Raed Krishan.

Televiziunea Națională (TVR) va transmite în direct competiția, iar probele din cadrul Jocurilor Olimpice vor fi comentate atât de la faţa locului, cât şi de la Bucureşti.Foto principală: Hepta

Sursa: Sport – Libertatea Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top