sport

JO de la Tokyo 2020, turneul de fotbal. Meci spectacol între Olanda și Brazilia la fete. Marea Britanie e în sferturi

JO de la Tokyo 2020, turneul de fotbal. Meci spectacol între Olanda și Brazilia la fete. Marea Britanie e în sferturi
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

JO de la Tokyo reprezintă a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice Moderne și se desfășoară în perioada 23 iulie – 8 august în capitala Japoniei. Turneul de fotbal începe pe 21 iulie și se termină pe 7 august, în afară de Tokyo urmând a fi orașe gazdă și Yokohama, Sapporo, Saitama, Kashima și Sendai.

JO Tokyo 2020, programul turneului olimpic de fotbal

Joi, 22 iulie

ora 10:30 Egipt – Spania
ora 11:00 Mexic – Franța
ora 11:00 Noua Zeelandă – Coreea de Sud
ora 13:30 Argentina – Australia
ora 14:00 Japonia – Africa de Sud
ora 14:00 ROMÂNIA – Honduras
ora 14:30 Brazilia – Germania

Duminică, 25 iulie

ora 10:30 Egipt – Argentina
ora 11:00 Franța – Africa de Sud
ora 11:00 Noua Zeelandă – Honduras
ora 11:30 Brazilia – Coasta de Fildeș
ora 13:30 Australia – Spania
ora 14:00 Japonia – Mexic
ora 14:00 ROMÂNIA – Coreea de Sud
ora 14:30 Arabia Saudită – Germania

Miercuri, 28 iulie

ora 11:00 ROMÂNIA – Noua Zeelandă
ora 11:00 Coreea de Sud – Honduras
ora 11:00 Arabia Saudită – Brazilia
ora 11:00 Germania – Coasta de Fildeș
ora 14:00 Australia – Egipt
ora 14:00 Spania – Argentina
ora 14:00 Mexic – Africa de Sud
ora 14:30 Japonia – Franța

JO Tokyo 2020, turneul de fotbal. În premieră, vom avea parte de VAR

Fotbalul face parte din rândul disciplinelor olimpice începând cu ediția a doua a Jocurilor moderne, adică din anul 1900, deși edițiile 1900 și 1904 au fost numite experimentale, ca urmare a faptului că nu au participat echipe naționale, ci formații de club reprezentând țara respectivă. Abia din 1908, la turneul olimpic sunt prezente echipe naționale alcătuite din jucători amatori. Din 1996, la JO a fost inclus și fotbalul feminin.

Ediția din acest an, mutată ca întreaga Olimpiadă din 2020 cu un an din motive de pandemie de coronavirus, se desfășoară după sistemul clasic, patru grupe a patru echipe și pentru prima dată în istoria fotbalului la JO se va apela pentru rezolvarea situațiilor neclare la ajutorul aribtrajului video (VAR).

16 naționale vor fi prezente prezente la turneul de fotbal de la JO Tokyo 2020

Campioana la masculin, Brazilia, care a reușit primul titlu olimpic abia în 2016, la Rio de Janeiro, este prezentă pentru a-și apăra coroana. În schimb, la femei s-a consemnat o mare surpriză, naționala Germaniei, una dintre cele mai puternice în lume și campioana ediției anterioare, nu va fi prezentă, pentru că a pierdut în sferturile de finală ale CM 2019, în fața Suediei.

Fiind vorba de 16 echipe, sistemul de desfășurare al competiției este foarte simplu. Din fiecare grupă, se califică în sferturile de finală primele două clasate. În competiția feminină sunt doar trei grupe și mai departe merg primele două clasate plus cele mai bune locuri 3.

Jucători până în 23 de ani plus trei peste vârstă

Regulamentul turneului olimpic stabilește că majoritatea componenților lotului trebuie să aibă maxim 23 de ani, dar în ultimii ani a fost acceptată apariția a trei jucători care depășesc această vârstă și cam toate țările prezente la acest turneu final s-au folosit de această regulă, cu excepția României.

Veteranul competiției, la 38 de ani, este multiplul campion brazilian Dani Alves, care la ediția precedentă era accidentat și nu a putut fi convocat. El speră să devină campion olimpic și să câștige astfel trofeul cu numărul 43 din prodigioasa sa carieră, atât la nivel de echipă națională cât și de club.

România la a patra participare olimpică la fotbal

Naționala olimpică a Spaniei se anunță a fi principala candidată la cucerirea aurului olimpic, întrucât are cel mai puternic lot. Marco Asensio de la Real Madrid și Dani Ceballos de la Arsenal se adaugă lui Unai Simon, Oyarzabal, Eric Garcia, Dani Olmo, Pau Torres și Pedri, cu toți prezenți recent la turneul final al EURO 2020, unde au ajuns până în semifinale.

România, care se află la al patruleaturneu final (a mai fost prezentă la edițiile din 1924 Paris, 1956 Heslinki și Tokyo 1964, la ultima reușind și cea mai bună clasare, locul 5) vine cu un lot departe de cel dorit de selecționerul Mirel Rădoi. Întrucât din 1932 JO de vară la fotbal nu mai sunt sub egida FIFA, ca urmare a faptului că a existat un conflict FIFA-CIO pe tema prezenței jucătorilor profesioniști sau doar amatori, jucătorii au nevoie de acceptul cluburilor pentru a se prezenta la lot.

Grupă accesibilă pentru „tricolori”, lot făcut cu multe restricții

Cu excepția lui Andrei Rațiu, Marius Marin, Tudor Băluță și Alexandru Dobre jucătorii români din străinătate pe care și i-ar fi dorit Rădoi nu au primit acceptul cluburilor (Dennis Man, George Pușcaș, Ianis Hagi, Nicolae Stanciu, Vlad Chiricheș) acestora adăugându-li-se și echipe din Liga 1, precum  FCSB, Universitatea Craiova și CFR Cluj, care au spus „nu” celor doriți de selecționer.

România are la prima vedere o grupă accesibilă, cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă, însă fără aportul atâtor jucători importanți și de certă valoare totul devine acum posibil, inclusiv nedoritul scenariu negativ al ratării calificării în sferturi, fără a mai vorbi de calculul unei medalii.

Grupele turneului olimpic

GRUPA A: Japonia, Mexic, Franța, Africa de Sud

GRUPA B: Coreea de Sud, ROMÂNIA, Honduras, Noua Zeelandă

GRUPA C: Egipt, Spania, Argentina, Australia

GRUPA D: Brazilia, Germania, Coasta de Fildeș, Arabia Saudită

 

Articol preluat de pe FANATIK.RO.

Sursa: FANATIK.RO Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top