sport

JO 2020 – Scrimă: Rareş Dumitrescu – Eu sunt mulţumit de parcursul lui Iulian Teodosiu

JO 2020 – Scrimă: Rareş Dumitrescu – Eu sunt mulţumit de parcursul lui Iulian Teodosiu
Fotograf Braila | Decoratiuni Evenimente Braila / Galati

Trimisul special AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite: Antrenorul Rareş Dumitrescu, vicecampion olimpic la sabie cu echipa la Londra în 2012, a declarat pentru AGERPRES că este mulţumit de performanţa lui Iulian Teodosiu în proba individuală de sabie a Jocurilor de la Tokyo, în care a ocupat locul 16, la prima lui participare olimpică.

Iulian Teodosiu, 26 ani, originar din Slobozia, s-a oprit în optimile turneului de sabie, fază în care a fost eliminat de italianul Enrico Berre (12-15).

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

''Eu sunt mulţumit de evoluţia pe care a avut-o. El este pe un trend ascendent, după ce ne-am calificat la ultimul concurs. Anul trecut nu mai spera nimeni nici la calificare. Acum am venit aici, am intrat pe tabloul de 32, am bătut capul de serie nr. 3, italianul Luca Curatoli, cu multă experienţă şi care se mişcă foarte bine, şi a pierdut destul de greu în optimi la alt italian (Enrico Berre), la fel, cu o experienţă foarte bogată, mult mai obişnuiţi cu genul ăsta de competiţii. Iulian este la prima ediţie de Jocuri Olimpice, sperăm să continuăm aşa şi peste trei ani la Paris să reuşim să luăm şi noi medalie'', a declarat Rareş Dumitrescu pentru AGERPRES.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Fostul campion mondial şi european cu echipa a admis că Iulian Teodosiu putea avansa încă un tur, dar performanţa elevului său rămâne una notabilă: ''Orice era posibil, dar e bun parcursul care l-a avut până acum. Eu sunt mulţumit, la fel şi cei din federaţie cu care am discutat. Până la urmă a ajuns la Jocurile Olimpice, în primii 16, în condiţiile în care clasamentul lui la ora asta e undeva la 42-43. În clasamentul Cupei Mondiale, el este după locul 40. Şi a intrat în primii 16 la Jocurile Olimpice şi şi-a depăşit cu mult poziţia pe care o avea''.

Rareş Dumitrescu speră să pună la punct cât mai rapid echipa de sabie pentru a reveni la performanţele de altă dată: ''Eu am început de aproape un an de zile, de când lucrez cu el, de când am devenit antrenor al lotului de sabie masculin, să schimb destul de multe lucruri, voi schimba şi în continuare. Am speranţa că în competiţiile viitoare ne vom apropia mai mult de medalii, atât la individual, cât şi cu echipa. Iar încet încet vom clădi din nou o echipă care să se bată la medalii, pentru că din păcate poziţia României acum în clasamentul FIE este undeva pe locul zece, ceea ce nu îmi place şi vreau să refacem echipa şi să fim din nou pe primele poziţii, aşa cum eram în urmă cu 7-8 ani de zile. Avem sportivi tineri. România este campioană europeană Under-23, cu o echipă plecată de la centrul olimpic de pregătire al juniorilor de la Braşov. Avem o echipă tânără care este în formare acum şi care alături de Iulian, care este puţin mai experimentat, sperăm să avem rezultate bune când vor începe concursurile. Nu va fi ceva spectaculos din prima, pentru că e mult de muncă, pentru că sunt echipe consacrate şi de tradiţie care vor să-şi păstreze locul acolo. Noi va trebui să ne luptăm cu ele, dar încet încet sigur va fi bine''.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Dumitrescu a reamintit că nici alte nume grele ale scrimei româneşti nu au avut succes de la primele lor Jocuri Olimpice: ''Pe mine mă ajută experienţa avută la celelalte Jocuri Olimpice ca sportiv, iar pentru Iulian este o experienţă nouă, va învăţa destul de mult din ea, nici cei mai mari sportivi ai noştri nu au avut comportări extraordinar de bune de la prima lor ediţie de Jocuri Olimpice la care au participat. Nici Mihai Covaliu, nici Ana-Maria Brânză, la prima lor olimpiadă nu au făcut rezultate foarte mari, este o competiţie cu totul diferită, e o dată la patru ani, iar acum după pandemie la cinci ani. Nu uşor de manageriat toată această presiunea, toate aceste lucruri care vin diferit la Jocuri faţă de ceea ce suntem noi obişnuiţi. Eu sunt foarte mulţumit, a reuşit să învingă nr. 3 mondial, de faptul că s-a mişcat foarte bine pe planşă, de pregătirea pe care a făcut-o, de seriozitatea de care dă dovadă. Mai mult de atât, avem de unde creşte. Din punctul meu de vedere are potenţial. La anul va mai urca vreo câteva locuri şi în urma punctelor pe care le-a luat acum şi în urma celor din toamnă. Până în vara anului viitor, la Europenele şi Mondialele pe care le vom avea atunci, va fi în primii 16, iar asta înseamnă că va fi cap de serie şi va conta enorm, pentru că va avea o zi de concurs mai puţin în calificări şi va avea teoretic un parcurs mai uşor pe tablourile principale din postura asta de cap de serie''.

Scrima românească, prezentă la Tokyo cu doar doi sportivi, Iulian Teodosiu (sabie) şi Ana-Maria Popescu (spadă), a cucerit 17 medalii la Jocurile Olimpice, 4 de aur, 6 de argint şi 7 de bronz. În finala de la spadă feminin de sâmbătă, Ana-Maria Popescu a cucerit medalia de argint. AGERPRES/(editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa: AGERPRES Read More

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top